"Slovenskí výrobcovia sa zo strany odberateľov bežne stretávali s
vynucovaním plnenia podmienok, ktoré s obchodným vzťahom priamo
nesúviseli. Ak by ich neakceptovali, hrozila im strata dodávok. Pod
tlakom záchrany podnikania tak na nekorektné podmienky pristali. Zmenil
to až zákon o neprimeraných obchodných podmienkach tým, že ako jediný
konkrétne menuje nekalé obchodné praktiky a sankcionuje ich
nedodržiavanie. Prvýkrát v histórii našej krajiny sa tak slovenským
výrobcom zaručila tak veľmi potrebná ochrana," uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Zmena aktuálneho zákona bude podľa nej znamenať návrat o jednu dekádu
späť, kedy pekári bojovali o každé euro za svoje výrobky a za svoje
prežitie.
Zväz pekárov zároveň pripomenul, že Slovensko sa zákonom o neprimeraných
podmienkach v obchode stalo vzorom v celej Európe. Práve ten bol podľa
slovenských výrobcov prelomovým v oblasti ochrany slovenských výrobcov
a dodávateľov, ktorých pozícia je oslabená vplyvom dominantného
postavenia zahraničných subjektov na našom trhu.
Pekári upozornili, že dlhodobé využívanie nekalých obchodných praktík
výrazne zdeformovalo podnikateľské prostredie a je jedným z hlavných
dôvodov zlého stavu potravinárskej výroby na Slovensku. Nekalých
praktík, s ktorými sa slovenskí výrobcovia v minulosti pravidelne
stretávali, bolo viacero. Najčastejšie využívané boli napríklad
neprimerané reklamné plnenia, kedy dodávatelia museli prispievať
odberateľovi na reklamu.
Ďalšou praktikou boli nedôvodné finančné či nefinančné plnenia, ako sú
napríklad obratové bonusy či úhrada miezd ľudí, ktorí síce pracujú pre
odberateľa, no pracujú v prevádzkach s tovarom od dodávateľa. Medzi
nekalé praktiky sa považujú z minulosti aj tzv. vratky tovaru,
nerešpektovanie doby splatnosti, ktorá sa často predĺžila na úroveň 90
až 120 dní či vynucovane cien, ktoré boli často pod výrobnými nákladmi.
"Zmenou legislatívy v minulom roku prišlo takmer k úplnej eliminácii
akýchkoľvek nekalých obchodných praktík, ktoré pretrvávali na slovenskom
trhu vyše 15 rokov. Vnímame, že začína dochádzať k postupnému
zlepšovaniu výkonnosti slovenských výrobných podnikov, a že sa čiastočne
zlepšila vyjednávacia pozícia slovenských výrobcov potravín, a to
predovšetkým vo vzťahu k zahraničným obchodným reťazcom," objasnila Lopúchová.
V čase, kedy sa naplno prejavila nutnosť radikálne zvýšiť potravinovú
sebestačnosť krajiny, považujú podľa nej pekári zmeny tak dôležitého
zákona pre slovenských výrobcov za veľmi riskantný krok.
"Ešte stále vidíme, že svet bojuje s pandémiou koronavírusu a
existuje hrozba, že krajiny obmedzia dovozy svojich potravín na naše
územie. Slovenskí pekári preto žiadajú vládu, aby s nimi o zmenách
v zákone o neprimeraných podmienkach v obchode rokovala, pretože to môže
mať devastačný dopad na výrobu domácich potravín," uzatvorila Lopúchová.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR podľa slov
Andreja Wallnera z odboru komunikácie a marketingu citlivo vníma
akúkoľvek spätnú väzbu na potravinársku legislatívu zo strany súkromného
sektora. "V súčasnosti je zákon o neprimeraných podmienkach v
obchode s potravinami predmetom záujmu Európskej komisie, pričom MPRV SR
v tejto veci s komisiou aktívne komunikuje," uviedol v reakcii na pekárov Wallner.
"Zároveň o súlade zákona o neprimeraných podmienkach s Ústavou SR
rozhoduje na podnet poslancov Ústavný súd SR. Vedenie MPRV SR bude
predpis analyzovať a na základe analýz prijme adekvátne rozhodnutia, a
to aj vzhľadom na nevyhnutnú transpozíciu eurosmernice upravujúcej
nekalé praktiky," dodal Wallner.